Till senaste kommentaren

Anhörig vägrar träffa läkare, vad gör vi?

Min svärmor är i 70 års åldern och visar alla tecken på att hon drabbats av Alzheimers. Min svärfar är snart ett vrak som lever med detta dagligen. Min svärmor blir arg när han påtalar att hon glömmer. Hon vet inte längre hur hon ska laga mat, koka kaffe, sätta på tvättmaskinen mm. Hon går ut och hittar inte hem. Kommer inte ihåg vad barnbarnen heter eller vad vi jobbar med. Vi får inte henne till läkare då hon av någon anledning inte gillar att gå dit. Vi har frågat om man kan göra hembesök då vi inte får iväg henne men hon måste gå med på ett sådant vilket hon inte gör. Vad ska vi göra? Vi är rädda för att hon skadar sig eller går vilse. Min svärfar är aktiv men mår väldigt dåligt detta och vi är rädda för att han inte kommer orka.

Hälsningar Lotta
Charlotta Nylander

Kommentarer

 • Hej ,
  Ni har verkligen en tuff situation och behöver hjälp. Men är inte helt ovanlig.
  Din svärmor verkar kommit en bra bit in i sin sjukdom om det är Alzheimer.

  Om det är ex Alzheimer så lever hon i två "världar " lite enkelt förklarat, dels sin egen "Alzheimers värld" o "vår värld". Den drabbade pendlar mellan dessa två världar och båda är verkliga och sanna för hen - men inte för den icke drabbade vilket är svårt för anhöriga att leva med och förstå.
  Det gäller för oss som är friska att spela med som en teater och lotsa henne. Vilket kan vara svårt

  Men först är det viktigt att ni får komma till läkaren och konstatera vad det är för fel eller vilken diagnos hon har. Det finns vissa sjukdomar som kan ge liknade symtom som Alzheimer men där man kan få medicin för.

  För Er gäller det att ha tålamod för att försöka få henne till en läkare.
  Mitt råd är kontakta vårdcentralen och berätta allt, be dem "kalla" henne för en "hälsokoll" hon är ju över 70 år och på så sätt smyga in en minnes utredning.

  Det är lite svårt att så här kort beskriva eller hjälp Er men Du får gärna kontakta mig på telefon 070 616 55 11
  Mvh
  Stina


  Stina Anhörigkonsulent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.