hörselapparat och demens?

Vår pappa bor utomlands på äldreboende. Han har efter test visat sig ha ca 40% av hörseln kvar. Vi undrar om det är så klokt att börja med hörselapparat då han har haft dålig hörsel i många år och hjärnan antagligen anpassat sig efter det. Vi är oroliga att han inte kommer att klara av att ta hand om det plus att det kan upplevas obehagligt för honom. En medicinsk fråga så finns det någon läkare eller kunnig ni kan hänvisa mig till så vi kan bestämma hur vi ska göra. Dessutom kostar det 30 000 kr så vi vill inte kasta pengarna i sjön. Finns det någon enklare device att hänga fast på örat? En logoped tipsade om det och var själv tveksam med nyttan av en apparat. / Karin
karin

Kommentarer

 • Hej Karin
  Vilken bra fråga Du ställer!
  Jag har konsulterat med "vår" fantastiska läkare Moa Wibom som både är utbildad Silvialäkare, Specialist i allmänmedicin, Överläkare och Enhetschef för Kognitiv medicin, Ängelholms sjukhus. Hon skriver såhär:

  Självklart har han rätt att få prova att höra! Allt som kan gynna kognitionen är livskvalitet och mindre lidande. Men givetvis finns det billigare och enklare sätt. På Clas Olsson finns hörhjälpmedel, som en freestyle, för 1500-2000kr, de går dessutom att lämna tillbaka om det inte blir till hjälp. De har vi på mottagningen och de gör underverk för resultaten på de kognitiva testerna. Det finns inget naturligt att frånkopplas världen på det vis som hörselnedsättning innebär.
  Hälsningar
  Moa


  Nu kanske inte just Claes Olsson finns i det land Er pappa bor, men det finns säkerligen något annat liknande alternativ - eller om Ni vill posta härifrån.

  Stort lycka till!

  Med varma hälsningar
  Emilia

 • Tusen tack för hjälpen! Självklart vill vi att han ska göra bättre men var ju osäkra på hur han ska uppleva och klara av en apparat som dessutom är mycket dyr. Vi kommer att ta med oss hörhjälpmedel nästa gång vi åker och hälsar på samt mvh Karin


  karin
 • Det förstår jag. Jag tycker det var mkt klokt att Ni först kontrollerade att det inte skulle vara obehagligt för honom.

  All lycka till Er och pappa. 

  Emilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.