Välkommen till Alzheimerfondens kund- och supportforum!
Ställ frågor, rapportera problem och hjälp oss med förslag och idéer! Vi svarar måndag-fredag från klockan 09.00-16.00.
Du kan även nå oss via e-post på info@alzheimerfonden.se eller på telefon 020-30 11 30.
Alzheimerfonden är den insamlingsorganisation i Sverige som bidrar allra mest till forskningen kring demenssjukdomar. Ett vetenskapligt råd, lett av några av Sveriges främsta forskare, granskar alla forskningsansökningar och väljer ut de mest lovande projekten för beslut av Alzheimerfondens styrelse. De flesta rör Alzheimers sjukdom, men vi stöder även forskning kring andra typer av demenssjukdomar. Stora framsteg har på senare tid gjorts inom forskningen, men mer resurser behövs för att få fram botemedel och bromsmedicin. Alzheimerfonden ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.
Jag är lite osäker på vad du menar. Men om Du tänker på Alzheimer sjukdom och hur man delar in de olika sjukdomsfaser
Alzheimer kommer smygande och börjar ofta med med minnessvårigheter- som vad man sa och gjorde nyss.. Arbetar Du kan det vara svårt att klara ex hög arbetsbelastning. Den drabbade klara sig ofta genom att hitta olika sätt och strategier för att klara sig ur situationen.
Det är alltid viktigt att försöka få den drabbade till en läkare för att få en diagnos och ev utesluta några andra sjukdomar som man kan medicinera eller bota.
Första fasen
Har börjar det synas att den drabbade visar fler tecken på nedsättningar och minnet sviker mer, upprepar frågor och missar möten osv
Andra fasen
Minnessvårigheterna blir mer uttalande - den drabbade har svårt att klara enklare uppgifter i minnet, talet blir mer påverkat , svårt att klä sig ex knäppa knappar sätter tröjan bak o fram. Den drabbade går mer in i sin egen värld.
Det behövs mer hjälp utifrån som ex dagverksamhet , stöd för anhöriga för att klara situationen hemma. Finns det barn eller ungdomar hemma bör man tänka på vad som kanske är bäst för familjen
Tredje fasen
Här förvärras alla symtomen, den drabbade får svårt att komma ihåg anhörigas namn och känna inte igen dem.
Får svårt att orientera sig i kända miljöer och vet inte om det är dag eller natt.
Får svårt att äta behöver mycket hjälp med allt. Det är mer tydligt med ett annat boende..
Fjärde fasen
Kroppen tacklar sakta men säkert av den drabbade klara inte av något kan inte äta eller svälja maten, blir helt inkontinent, blir helt säng liggande. Behöver hjälp och tillsyn med allt. För tillslut avlida i sin sjukdom eller nån tillstötande infektion eller liknade.
Alla dessa faser tar olika lång tid och kan gå in i varandra
Men Du kan läs mer om detta på vår hemsida www.alzheimerfonden.se
www.fightdmentia.se
Det finns oxå Demenssjukdomens 8 Anhörig faser av Birgitta Ingridsdotter som beskriver ur ett psykologiskt perspektiv vad anhöriga går igenom när deras närmaste drabbas av en demenssjukdom.
Hoppas Du jag uppfattade din fråga rätt
Hör gärna av dig om Du har mer frågor eller funderingar
Mvh
Stina