Mamma får inget stöd

Hej! Min mamma har det så tufft nu. Pappa har fått en alzheimer diagnos och blir sämre och sämre men dom får inget stöd. Jag bor i en annan stad med min familj och arbete men försöker resa dit så ofta jag kan och pratar med mamma varje dag i telefon.
Efter att pappa varit på avlastnimgsboende i 10 dagar och kommit hem igen är allt ännu värre.
Han lämnar inte mamma ifred en sekund utan hon ska sitta med honom hela tiden.
Hur ska hon orka? Hur ska vi få hjälp med hur man ska hantera konflikter, misstänksamhet mm? Vi orkar snart inte mer. Finns det någon man som anhörig kan få prata med


Maria

Kommentarer

 • Hej Maria
  Vad tufft det låter! Så ska Ni självklart inte behöva ha det någon utav Er!
  Det ska bland annat finnas en sk Anhörigstödjare i varje kommun som man kan kontakta för att få vägledning och hjälp. Kika på kommunens hemsida där Ni (Mamma och Pappa) bor.

  Det finns också sk Navigeringskurser som man kan gå för att få hjälp med hur man bäst kan hantera olika situationer som uppstår vid denna sjukdom. Hör efter på den Minnesmottagning där Din pappa utreddes och fick sin diagnos.

  Om Ni inte redan har en kontakt med en biståndshandläggare så ta tag i det också. Vid en Alzheimerdiagnos har Ni rätt att få både avlastning och hjälp rent praktiskt för att klara av vardagen, detta gäller enligt lag.
  Både hemtjänst, ledsagning, avlastning, växel eller kortidsboende, arbetsterapeut, dietist osv är några av alla insatser man kan få. Tyvärr kan det vara så att man måste tjata och ligga på för att få igenom det man behöver ibland. 

  Vi har också en jätteduktig kontaktperson hos oss som man kan ringa och prata med. Hon heter Stina och har mejladress stina@alzheimerfonden.se skriv gärna till henne och bestäm en tid för samtal. Hon har lång erfarenhet och är mycket kunnig. 

  Jag kan också varmt rekommendera anhöriggrupper på facebook om Du/Din mamma har det.
  Sök på anhörig alzheimers eller demens. Där kan man få tips, råd, stöd och tröst ifrån andra i samma situation. Det brukar vara av stor betydelse eftersom detta är en sjukdom som kräver så oerhört mycket av oss anhöriga. 

  Stort lycka till och varm kram till Er

  Emilia
  Emilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.