När kommer ett botemedel?

Finns det något läkemedel på väg mot Alzheimers sjukdom?

Kommentarer

  • Hej Anna,

    Det görs mycket inom innovativ och effektiv läkemedelsbehandling.

    • Det svenska biofarmabolaget BioArctics läkemedelskandidat BAN2401, har väckt stort intresse i hela Alzheimerfältet. I juli 2018 meddelade BioArctic positiva resultat från BAN2401 Fas 2b-studien som inkluderar 856 patienter med tidig Alzheimers sjukdom. Under 2019 inleds den avgörande fas 3-studien som är den sista kontrollstationen innan läkemedlet kan börja säljas till marknaden.  Läs mer här.
    • Forskningsbolaget AlzeCure Pharma arbetar just nu med två lovande läkemedelsprojekt mot Alzheimers sjukdom; NeuroRestore och Alzstatin. NeuroRestore består av symptomlindrande läkemedelskandidater, bland annat den internationellt uppmärksammade kandidaten, ACD855. Alzstatin består av sjukdomsmodifierande läkemedel och fokuserar på att minska produktionen av proteinet beta-amyloid i hjärnan.
    Med vänlig hälsning,
  • Hej!
    När beräknas dessa komma ut?
  • Under de senaste åren har det skett en snabb utveckling av tekniker som underlättar diagnos av Alzheimers sjukdom. Det har hjälpt forskarna att gräva ännu djupare i vad som orsakar demenssjukdomen. Lars Lannfelt berättar att det vaccin, det vill säga en antikropp som ges i dropp, som de just nu testar kan finnas på marknaden redan om några år.

    Nina Silviasyster
  • Om jag som 48-åring vet att jag är bärare på 2 st Apoe4-alleller, vet jag ju också att jag har 10-15 gånger så hör risk att drabbas. Chansen att jag som kvinna INTE ska drabbas är ju faktiskt lägre än risken att drabbas. Som jag har förstått det så påbörjas ju sjukdomsförloppet årtionden innan den tydligt ger sig till känna. Finns det då något stöd inom Sverige, för hur jag kan förebygga demens om 25 år? Då menar jag ett aktivt stöd, där man mäter blodsocker, LDL och andra biomarkörer. Och följer upp. Inte generella råd om att motionera, äta enligt speciella dieter och så vidare (den informationen är ju lätt att skaffa och implementera själv).
    Eva
  • Hej Eva,
    Svaret på din fråga är nej. Det finns inte i Sverige och kommer heller inte finnas på många år om någonsin. Kanske det till slut går att lägga en mall som inkluderar ApoE, ryggvätskemarkörer och/eller PET undersökning för att nå precis de som kommer utveckla sjukdom med påföljande kognitiv funktionsnedsättning, tillräckligt specifikt för att kunna sätta in bromsande behandling mycket tidigt. Då skulle det bli ”värt” och möjligen prioriteras.
    I dagsläget kan det finnas möjligheter att delta i läkemedelsstudier i mycket tidig fas, då följs man aktivt och noga. Du kan gärna höra av dig till Kognitiva mottagningen Huddinge, Minneskliniken i Malmö eller Minnesmottagningen Sahlgrenska Mölndal som eventuellt kan ha något på gång.
    Vänliga hälsningar
    Moa Wibom
    Silvialäkare, enhetschef Kognitiv medicin Ängelholm
    Emilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.