Välkommen till Alzheimerfondens kund- och supportforum!
Ställ frågor, rapportera problem och hjälp oss med förslag och idéer! Vi svarar måndag-fredag från klockan 09.00-16.00.
Du kan även nå oss via e-post på info@alzheimerfonden.se eller på telefon 020-30 11 30.
Alzheimerfonden är den insamlingsorganisation i Sverige som bidrar allra mest till forskningen kring demenssjukdomar. Ett vetenskapligt råd, lett av några av Sveriges främsta forskare, granskar alla forskningsansökningar och väljer ut de mest lovande projekten för beslut av Alzheimerfondens styrelse. De flesta rör Alzheimers sjukdom, men vi stöder även forskning kring andra typer av demenssjukdomar. Stora framsteg har på senare tid gjorts inom forskningen, men mer resurser behövs för att få fram botemedel och bromsmedicin. Alzheimerfonden ger också stöd till projekt som kan göra det lättare för drabbade och anhöriga att leva med sjukdomen. Verksamheten är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.
Det görs mycket inom innovativ och effektiv läkemedelsbehandling.
- Det svenska biofarmabolaget BioArctics läkemedelskandidat BAN2401, har väckt stort intresse i hela Alzheimerfältet. I juli 2018 meddelade BioArctic positiva resultat från BAN2401 Fas 2b-studien som inkluderar 856 patienter med tidig Alzheimers sjukdom. Under 2019 inleds den avgörande fas 3-studien som är den sista kontrollstationen innan läkemedlet kan börja säljas till marknaden. Läs mer här.
- Forskningsbolaget AlzeCure Pharma arbetar just nu med två lovande läkemedelsprojekt mot Alzheimers sjukdom; NeuroRestore och Alzstatin. NeuroRestore består av symptomlindrande läkemedelskandidater, bland annat den internationellt uppmärksammade kandidaten, ACD855. Alzstatin består av sjukdomsmodifierande läkemedel och fokuserar på att minska produktionen av proteinet beta-amyloid i hjärnan.
Med vänlig hälsning,När beräknas dessa komma ut?
Svaret på din fråga är nej. Det finns inte i Sverige och kommer heller inte finnas på många år om någonsin. Kanske det till slut går att lägga en mall som inkluderar ApoE, ryggvätskemarkörer och/eller PET undersökning för att nå precis de som kommer utveckla sjukdom med påföljande kognitiv funktionsnedsättning, tillräckligt specifikt för att kunna sätta in bromsande behandling mycket tidigt. Då skulle det bli ”värt” och möjligen prioriteras.
I dagsläget kan det finnas möjligheter att delta i läkemedelsstudier i mycket tidig fas, då följs man aktivt och noga. Du kan gärna höra av dig till Kognitiva mottagningen Huddinge, Minneskliniken i Malmö eller Minnesmottagningen Sahlgrenska Mölndal som eventuellt kan ha något på gång.
Vänliga hälsningar
Moa Wibom
Silvialäkare, enhetschef Kognitiv medicin Ängelholm