Misstanke om demens hos anhörig - vad göra?
Hej! Om man har en anhörig som man misstänker lider av demens men personen ifråga inte vill ta in det och att gå med på att undersöka sig inte finns på kartan, hur kan man då göra? Kan man ringa vårdcentralen själv och be dem bjuda in till "rutinkontroll" för minnesfunktioner för personen? För då tror jag att personen skulle gå.
Följ inlägget
0
följare
Jag tycker Du har en mycket klok idé om att boka en tid på vårdcentralen för en "vanlig rutinkontroll" men prata med läkaren i förväg om vad det är Ni EGENTLIGEN vill undersöka. Jag känner till flera - inklusive mig själv som gått till väga just så med gott resultat. Det är såklart viktigt att inte kränka personens integritet eller få hen att känna sig utlämnad eller lurad. Tala gärna därför med läkaren i enskildhet i förväg och berätta Er version och syn på saken. Påtala då också vikten av att Er anhörige inte informeras om Er oro och inblandning i besöket. Detta är ett oerhört känsligt ämne då det kan uppfattas som omoraliskt att "ljuga" för personen trots att det är för hens bästa så det är inte helt säkert att Vårdcentralen går med på det.
Men om de gör det och läkaren sedan under besöket upplever samma misstankar som Ni så skickas en remiss vidare till en "riktig" minnesutredning på en Minnesmottagning/Geriatrik. Denna utredning brukar ta ca 3-6 månader då man träffas vid flera tillfällen och bland annat gör kognitiva tester, samtalar tillsammans med anhöriga (samt i vissa fall även med psykolog) tar blodprov, röntgar hjärnan samt tar ryggmärgsvätska. När alla dessa steg är färdiga samlar man ihop resultaten och sätter en eventuell diagnos. I detta skede är patienten givetvis medveten om syftet med besöket men brukar - i de flesta fall - uppleva det som mera respektfullt då hen bemöts av ett team som är specialutbildade på hur man bemöter personer med kognitiv svikt och glömmer (något parodiskt) i det läget att hålla garden uppe.
Stor kram till Er och lycka till!