Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Är huvudvärk ett symptom på Alzheimer?

Jag är en kvinna på 52år- Är lyckligt lottad och alltid varit frisk, äter inga mediciner. Min far gick bort i Alzheimers 76år gammal med facit i hand inser vi att han började bli sjuk/symptom kring 60år. Jag har under det senaste året fått mer och mer huvudvärk (aldrig haft tidigare). Senaste tiden mer el mindre dagligen. Finns det någon forskning som har detta med i sin Alzheimers forskning?
Cilla

Kommentarer

 • Hej Cilla
  Vad bra att Du skriver och frågar oss när Du känner oro.
  Jag har letat runt lite men hittar tyvärr ingen forskning som fokuserar just på samband mellan huvudvärk och Alzheimers eller annan demensdiagnos.
  En av anledningarna till detta är att man faktiskt vet att Alzheimers inte känns - det gör inte ont.
  Här nedan har jag däremot fått lite tips från "vår" fantastiska Doktor Moa Wibom som arbetar som överläkare vid enheten för Kognitiv medicin på Ängelholms sjukhus. Hon skriver:

  Generellt, det vi känner sedan tidigare är att huvudvärk inte är kopplat till Alzheimer. Alzheimer känns nämligen inte. Betydligt mer troligt är ögonrelaterat (kolla syn hos optiker), träning/hållning alltså muskulärt utlöst (spänningar i musklerna i skalpen och nacken) vilket är extremt vanligt. Gärna kopplat till våra gamnackar när vi böjer oss över skärmen. Prata med fysioterapeut i första hand.
  Ingen oro för Alzheimer tycker jag.
  Hälsningar
  Moa


  Jag hoppas att det hjälper Dig lite och att Du känner att Du fått svar på Din fråga.
  Du är varmt välkommen att höra av Dig till oss igen annars.

  Med varma hälsningar
  Emilia
  Emilia
 • TACK! för ett snabbt och fint svar.
  Vi vet som sagt (nu i efterhand )att Far började redan bli sjuk i vid 60år. Han trodde nog själv"bara" att det var åldersymptom och dolde det så gott det gick.
  Klagade aldrig, eller nämnde att det inte kändes bra.
  /Cilla
  Cilla
 • Så sorgligt med Er far, vi beklagar verkligen hans sjukdom och bortgång. Det är en förfärlig sjukdom detta.
  Tyvärr är det som i Ert fall vanligt att man ofta avfärdar symptomen som åldersrelaterade vilket är en utbredd missuppfattning eftersom det faktiskt inte finns ett naturligt skeende av dessa symptom i hjärnan bara för att man blir äldre - alla såna tecken - om de är beständiga- beror på någon form av sjukdom, dock inte nödvändigtvis just bara demens utan det kan orsakas av andra yttre faktorer som stress och långvarigt alkoholmissbruk till exempel.
  Därför är det jättebra att Du tar Dina funderingar på allvar och frågar när Du som nu, känt en förändring i form av plötsligt uppstånden huvudvärk så att man kan utreda och åtgärda det som fått den att uppstå, även om det som i detta fall inte beror på just Alzheimers.

  Stort lycka till
  <3
  Emilia
 • Hej!
  Jag har gjort magnetröntgen och svaret blev

  Diskret progress frontal/parietal kortikal atrofi

  Betyder det början till Alzeimer?

  Jag har remiss till minnesmottagning men inte fått någon tid, gjort en tidigare som var relativt bra.
  Nu behöver jag antagligen vänta hela sommaren för att få ett svar vad det betyder för mig.

  Mor och moster dog av den sjukdomen vid 65-årsålder

  Mvh
  Maria Nyman
  600319
  Maria Nyman
 • Tack för ditt mejl.
  Jag förstår din oro då du måste vänta på att få en tid hos läkaren.
  Tyvärr kan vi inte säga utan att ha alla undersökningar m.m. om det är tecken på sjukdom eller inte.
  Det vi däremot vet idag är att om man har risk för att utveckla Alzheimers sjukdom så är livsstilsfaktorer väldigt viktiga, som du kanske redan känner till.
  Googla på Finger metoden. Det är världsledande forskning som visar att rätt kost/ motion/ social aktivering och att utmana hjärnan i olika aktiviteter samtidigt som man har koll på blodtryck och blodsockernivåer liksom blodfetter är skyddande.
  Föreslår också att du ringer mottagningen du är remitterad till och ber att få reda på när du kan få komma dit för att få svar på din fråga.
  Med vänlig hälsning…
  Wilhelmina Hoffman, läkare och specialist i geriatrik.
  Emilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.