Alzheimer och sex

Är särbo med en Alzheimerdiagnosticerad man, som gärna vill ha sex, men eg inte kan (han har även tidigare haft potensproblem). Jag känner mig mer som vårdare än en partner och drar mig undan. Har ingen lust längre då han mer är "mitt barn" än en vuxen person. Vill inte säga det till honom för att inte riskera att göra honom än mer ledsen. Något råd? Orkar eg inte med längre, men det faller väl under en annan kategori...
Nina

Kommentarer

 • Hej Nina
  Åh vad bra att Du tar upp detta ämne. Det är väldigt många som delar Ditt problem men som inte vet vart de ska vända sig eller inte vågar fråga!
  Att Dina känslor kring vilken roll Du har i Er relation har ändrats är fullständigt naturligt. Precis som Du beskriver så är det väldigt vanligt att man hamnar i en vårdare/patient eller barn/vuxenkonstellation och med det försvinner givetvis också den sexuella attraktionen. Dessutom är det också mentalt utmattande att ta hand om en person med Alzheimerdiagnos så att orka ge ännu mer av sig själv än man redan gör kan kännas helt oöverstigligt.
  Jag kan mycket varmt rekommendera en bok som heter "Anders vill ha sex" och är skriven av Ola Polmé, sjuksköterska, enhetschef och specialistutbildad inom demensvård och bemötande.
  Boken är en "handbok" för just dessa situationer som Du beskriver och tar upp konkreta tips och lösningar på hur man som anhörig eller vårdare kan hantera dem.
  länk till boken finner Du här:
  Anders vill ha sex - Ola Polmé | Komlitt - komlitt
  Sveriges radio har också sänt ett program som tar upp dilemmat med när demenssjuka söker oönskad sexuell kontakt, länk till programmet hittar Du här:

  Dilemma då demenssjuka söker nya sexpartners - Nyheter (Ekot) | Sveriges Radio

  Jag hoppas innerligt att något av detta är till hjälp.
  Stort lycka till!

  Varma hälsningar
  Emilia 


  Emilia

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.